tisdag 28 december 2010

Vasen av Göran Andersson, Upsala Ekeby verkstad

Här kommer lite bilder på vasen som införskaffades på sista loppandet innan jul.
Vasen är från Upsala Ekeby Verkstad. Den är formgiven & designad av Göran Andersson. Extra kul är den lite sargade etiketten som berättar om att vasen är ett verkstads föremål precis som stämpeln i botten bekräftar. Den är dock inte riktigt vad jag brukar fastna för då den är lite för "ny" för att passa min smak. Detta bekräftas väl egentligen av nedanstående information om Göran då han blev aktiv hos Upsala Ekeby ganska sent. Dock fastnade jag för att jag hittade en pryl med ett konstnärsnamn jag inte var bekant med sedan tidigare.

"Född i Bohuslän och utbildade sig till keramiker hos Slöjdföreningen i Göteborg. Efter examen 1959 och en kortare praktik i Vallauris i Frankrike kom han till Ekeby 1960. Här bidrog han till kollektionen fram till 1967 då han lämnade företaget. Göran Andersson var med och representerade Upsala-Ekeby vid den stora varuhusaktiviteten i USA 1961. Han har även fått mottaga pris i Faenza 1964 där han finns reprensenterad. Göran Andersson har haft flera utställningar, såväl hos Artium och Presenta som USA. Bland hans stilsäkra föremål från Upsala-Ekeby kan nämnas Bisonoxen och många skålar och vaser. Ett exempel på offentlig konst är en kakelfris i Solna simhall. Efter sin tid hos Ekeby arbetade han mest med scenografi, bland annat för TV." 

Denna text är lånad från Grödinge Antik & Design AB. Se mer av Görans allster här
Har någon av er några prylar av Göran Andersson?

5 kommentarer:

 1. Jag var på Grödinge Antik i somras, vilken skatt de har, omöjligt att se sig mätt på allt. Där blev jag förtjust i Göran Anderssons katter.

  SvaraRadera
 2. Jag har just en av Göran Anderssons katter. Annars hör min lilla lockask i kombinationen teak/keramik till favoriterna från Göran Andersson!

  SvaraRadera
 3. Hej på er Randiga Tråden & Upsala Ekeby!
  Man får nog ta en tur till Grödinge Antik när våren tittar fram.

  Nu ska jag snoka reda på fler prylar av Göran Andersson, kanske hittar jag något på era bloggar?

  /Retroprylar Andreas

  SvaraRadera
 4. Väldigt charmig vas!
  Jag har lyckats samla på mig lite av Göran Anderssons prylar - en spegel, en väggplatta och en smörkruka och en karott i serien Safir.
  Bilder på dessa finns här:
  http://porslinan.blogspot.com/search/label/G%C3%B6ran%20Andersson

  God fortsättning! :)

  SvaraRadera
 5. Hittade den charmiga vasen när jag sökte efter Göran Andersson på webben. Köpte igår(22 jan 2012)på auktion en lampfot med samma mönster men antagligen med en lite annan färg på glasyren upptill. Det är svårt att se exakt nyans och storlek på fotot på fotot. Min lampfot är 21 cm hög, har nr 7053 och kostade mig 100 kr - ett fynd!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...