torsdag 3 mars 2011

Retro livsstil ger bättre miljö, häftigare inredning & bättre ekonomi!

För ungefär ett år sedan, när vi flyttade in i vårt radhus byggt på 50-talet bestämde vi oss för att försöka att inte konsumera något fabriksnytt till vårt hem under ett helt år.
Undantag blev vi ju självklar tvugna att göra under resans gång.
Sängkläder, någon elektronisk grunka, och lite annat smått & gott har det förstås blivit.
Nu har vi bott här i snart ett år & vi älskar vårt hem.

Detaljer som ger huset en egen själ finns här och var. Ta trappan som vi visat tidigare som exempel, det knarrande golvet ja ni vet den der riktiga "hemma känslan" som bara ett äldre hus kan ge.
Vi har under året köpt mycket retroprylar.

Bland annat våra fantastiska stolar eller easychairs till vårt vardagsrum, lampor & allt mellan himmel & jord.
Alla våra nya kökshanddukar är linnehanddukar som har fyndats på loppis & den kvalitetén existerar inte idag...inte känslan heller för den delen.

Vad vinner man då på allt detta??

Jo, ur miljöperspektivet har vi drastiskt minskat vår åverkan på natur & miljö då det är hållbart på långsikt att återanvända sådant som redan producerats. En del av er tänker säkert att såna som vi gör människor arbetslösa då det inte behöver produceras lika mycket, men tänk då på alla som faktiskt jobbar med sitt livs kärlek till retroprylar. Ta Johan & Dominique på Antikladan eller Carina på precisensån som härliga exempel. De har tack vare oss retroälskare möjlighet att ägna sin arbetsdag åt det dem själva älskar & säljer sina saker med kärlek.

Vi lär samtidigt våra barn att allt inte måste köpas nyproducerat & att det kan vara nog så kul med begagnade saker eller mycket roligare till och med. Samtidigt lär sig barnen lite om ekonomi & miljö.
Lillkillen här hemma ska sälja sina gamla leksaker & urvuxna kläder på en "barn loppis" nu till helgen.
Så då blir det loppis premiär på "andra sidan bordet" för oss.

Sist men inte minst får man ett unikt hem ur inredningsperspektiv, allt känns mer som vårt egna & inte taget ur ett "inredningsfacit" i någon modern inredningstidning. Ett hem fyllt med kärlek, omtanke & historia.

Där har ni våra argument till varför man ska retrofiera sitt hem med retroprylar.

& föresten det där med att retroprylar ger bättre ekonomi...ta det med en nypa salt haha
Man blir lätt loppbiten & måste gå på loppis minst en gång i veckan & får smak för dyrare designprylar ju mer man trampar ner sig i det underbara retroträsket.

Trevlig kväll önskar Retroprylar!

4 kommentarer:

 1. Mycket trevlig och intressant läsning, snygg blogg! Kolla gärna in på min blogg och var med och tävla om fint pris från ArtGlassVista värt 1500kr:)

  SvaraRadera
 2. Klokt tänkt, håller med på alla punkter! (Även om jag trillar dit och köper nya möbler ibland, det är svårt att hitta fina retro-sänggavlar...)
  Och jag kan bara instämma om att det lätt blir dyrare än man trott, har själv märkt tendenser att jag börjar gå från fyndare till finsmakare men det blir lätt så när man fastnar för en viss servis eller serie som man bara MÅSTE ha. :)

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med er. Funderade lite medans jag läste, men jag kan faktiskt inte dra mig till minnes när jag köpte något nytt till huset sist. Loppisprylar fylls ju på i princip varje vecka, men nyproducerat, näe, jag minns inte!
  Sen är ju era stolar/fotäljer helt underbara, är de inte lite lika de jag har? http://livetpasofieberg.blogspot.com/2010/09/i-en-vind-frusen-i-50-talet.html

  SvaraRadera
 4. ett inlägg med tyngd och karaktär. me like.
  efter mitt köpstoppsår 2010 är det svårt att sluta!!! köpstoppa alltså. mitt liv tog en vändning och på den vägen lär jag vandra vidare :)
  jag är lite lack på tillverkningshysterin och ärligt talat så skiter jag i arbetslösheten! vi kan inte tillverka prylar enkom för att man behöver en anställning. fram för fler gröna jobb och avveckla mera :)
  tack för fin-fin blogg, här får man ju hänga lite mer framöver.
  tant i n v dalsland.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...